Keresés

2019. június 7., péntek

Tartalomszolgáltatás-kutató műhelyünk munkáiból

BA képzésben részt vevő hallgatóink ezen a tavaszon is új fejezetekkel bővítették Intézetünk technológiai és társadalmi változásokat könyvtártudományi nézőpontból naplózó szemleblogját. A féléves témafigyelés során a hiteles források keresését, az információk kivonatolását gyakorolták, míg önálló összefoglalóikkal a webes publikálás alapvető kompetenciáit sajátították el, miközben egymás munkáit elemezve naprakész képet kaptak a hálózati jelenségek aktualitásairól.
Témáink között volt az álhírek hatása (Garai Gábor), a netsemlegesség sötét jövője (Balogh Dániel), Oroszország és az internet (Hegedüs Nikolett), s mi is feltettük a kérdést: "...Kína lesz a világ első digitális diktatúrája"? (Szarkáné Dobai Ildikó - A Google és Kína viszonyával Szalay Gréta foglalkozott.) A mai gyerekek internetes világáról gyűjtött Zelenák Sára, Balla Enikő tartalmi igények az interneten címmel publikált. Kovács Marcell a virtuális és kiterjesztett valóságról, Murai Bence az elektronikus média fejlődéséről, Polyák Dávid: a mobilhálózatiság új dimenzióiról, Béki Ádám a hardverfejlődés aktuális irányairól publikált összefoglalót. Az Apple jövőjéről Virág Dániel közölt összeállítást, az online videoszolgáltatásokról Králl Bernarda írt, az online TV Gergely Hanna Dóra támája volt, Kövér Edina az influencerek, Youtuberek világáról tudósított. Murai Péter a zeneipar és a streaming média harcát, Tóth Krisztina a képmegosztás fejlődését mutatta be az Instagram példáján. Orosz Adrienn áttekintette a Long Tail jelenséget, Weinhardt Bettina a Facebook hatásairól, Fodor Melinda pedig marketing szerepéről írt. Sokcsevits Judit a Cambridge Analytica botrányról, Orbán Zsuzsa a digitális lábnyomról gyűjtött. Tenczer Sarolta szerzői jogi aktualitásokról, Kiss Ildikó az uniós szerzői jog új irányelveiről publikált. A könyvtár új szerepkörét vizsgálta Babai Zsófia és Kolláth Sára, Seilingerné Czene Mariann új digitális gyűjtményekről, Mants Marianna digitális könyvtárakról késztett összefoglalót.
- teljes tartalomjegyzék

Műhelyünk másik blogjában, a KutatásiNaplóban MA képzésben résztvevő hallgatóink bővítették a Gyűjteményelemzések rovatot:
- Zenetudományi Intézet Hangarchívum - Bencze István
- Biodiversity Heritage Library - Jurinka Ibolya
- Magyar Október - Markó-Markechné Zelei Edit
- Azopan - Ruzsinszki Edina
- Gödöllő wiki gyűjtemény - Seres Nóra
- Watercolour World - Simon Tünde
- Digitális Magyar Vízjel Adatbank - Szücs Éva
- Virtuális diamúzeum - Tarjányi Gyöngyi
- UFDC - Baldwin Library of Historical Children's Literature - Tilhof Alexandra
- Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár digitalizált gyűjteménye - Tompai Dóra

A Fodor András Hálózati életműkiadás ebben a félévben új naplóbejegyzések feldolgozásával és kronológiai gyűjtésekkel gazdagodott.

Nincsenek megjegyzések: