Keresés

2015. szeptember 11., péntek

Barátné Hajdu Ágnes az IFLÁ-n

A 2015. augusztus 13. és 23. között megrendezett 81. IFLA konferencián Cape Townban intézetünket Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető asszony képviselte, immár az MKE elnökeként és az újonnan megválasztott IFLA Governing Board tagjaként. Az idei IFLA konferencia szlogenje, vezető témája: "Dynamic Libraries: Access, Development and Transformation" címet kapta.
Az első napon, augusztus 14-én került sor a Tudásmenedzsment Szekció szatellit konferenciájára, és ugyanezen a napon volt a Governing Board első ülése is.  Barátné Hajdu Ágnes az IFLA Tudásmenedzsment Szekció programbizottságának tagja, immár kilencedik alkalommal vett részt az IFLA konferenciák programjának szervezésében. Örömhír, hogy 2016-ban ismét szerepet kap a Columbusban megrendezendő IFLA konferencia Tudásmenedzsment Szekció nyilvános ülésének szervezőbizottságában. A konferencia kiemelkedő eseményei voltak a reggelenként megszervezett plenáris ülések, ahol az afrikai kontinens könyvtárainak, kultúrájának, általános emberi jogi törekvéseinek legfontosabb mozzanataiba pillanthattunk be. A konferencia végén vettünk búcsút Sinikka Sipilä elnök asszonytól, és részesei lehettünk Donna Scheeder beiktatásának és első elnökként elmondott beszédének. 
A Tudásmenedzsment Szekció eseményein kívül Barátné Hajdu Ágnes a következő programokon vett részt: Osztályozás és Indexelési Szekció, Műveltség és Olvasás Szekció, Bill és Melinda Gates Alapítvány, Oktatás és Képzés Szekció, OCLC bemutatói, Iskolai Könyvtárak Szekció, Szabványosítási Szekció, UNIMARC csoport, Könyvtáros Egyesületek Menedzsmentje Szekció és a küldöttközgyűlés. Ekkor kerül sor a Gyermek- és Fiatal Felnőttek Szekció megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő programra is, ahol többek között intézetünk hallgatói által javasolt könyvekből is készült az a rész, amely a magyar képes gyermekkönyvekről ad áttekintést a nemzetközi keretek között. A konferencia során mutatták be hivatalosan a The World Through Picture Books: Librarians' favourite books from their country. Expanded 2nd Edition IFLA kiadványt, hála az MKE törekvésének. A munka koordinálása és vezetése Barátné Hajdu Ágnes feladata volt. [A kiadványról az IFLA honlapján.]

Nincsenek megjegyzések: