Keresés

2015. január 12., hétfő

Szakmai napunk visszhangja

Októberi E-köny, e-olvasás szakmai napunkról újabb, részletesebb beszámolók jelentek meg a könyvtártudományi szaksajtóban. A Tudományos és Műszaki Tájékoztatás november-decemberi számában Boda Gáborné Köntös Nelli részletes beszámolója idézi fel az e-olvasás jelenét és az olvasás jövőjét könyvtártudományi kontextusba állító vitát, s az azt követő szakmai programot.
A Könyvtári Figyelő Műhely-rovatában Egy téma - két vélemény címmel, tíz oldalas tematikus blokkot szentel legutóbbi számában rendezvényünknek: "A következő két írás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézete szervezésében 2014. október 15-én, az Országos Könyvtári Napok Okoskönyvtár tematikus nap keretében az e-könyvekről és az e-olvasásról tartott kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat foglalja össze. Fodor János a vita résztvevőjeként a megfogalmazható tanulságokra koncentrál, Németh Márton pedig a beszélgetés nézőjeként, hallgatójaként az elhangzott véleményeket ismerteti és kommentálja."

A megjelent cikkek adatai (az online KF cikkeihez előfizetői bejelentkezés szükséges, nyilvánossá tavasszal válnak):
- Boda Gáborné Köntös Nelli: Pro és kontra az e-könyvekről: E-könyv, e-olvasás szakmai nap az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetében. - Tudományos és Műszaki Tájékoztatás. 61. évf. (2014) 11-12. sz.
- Fodor János: E-olvasásról a tagadás tükrében. Egy bölcsészkari vita tanulságai. - Könyvtári Figyelő, 60. évf. (2014) 4. sz. pp. 481-485.
- Németh Márton: E-könyvekről sokszemközt. Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének szakmai napja. - Könyvtári Figyelő, 60. évf. (2014) 4. sz. pp. 486–491

Korábbi jelentések, tudósítások a weben:
- Kerekes Pál: Válság vagy megújulás: kulturális és könyvpiaci trendek. (IT-Business)
- Pethő Anita: E-könyv - Az átmenet kora? Prae, 2014-10-24- Az e-könyv protézis, műláb vagy kultúraközvetítő eszköz? (EDUPRESS)
Beszámoló és statisztikák a szakmai nap interaktív szakaszáról (Könyvkonnektor)

Kapcsolódó linkek:
Videófelvétel a kerekasztalbeszélgetésről
Fényképek a szakmai napról - galéria
A résztvevő szakértők, kiállító e-könyv kiadók részletes megnevezése, felsorolása

Nincsenek megjegyzések: