Keresés

2014. június 17., kedd

ISKO konferencia - Barátné Hajdu Ágnes Krakkóban

Ingetraut Dahlberg és
Barátné Hajdu Ágnes
Az ISKO megalakulásának 25. éves évfordulóján rendezték meg a 13. nemzetközi ISKO konferenciát Krakkóban. Barátné Hajdu Ágnes 2014. május 19 és 22 között a kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi ISKO (International Society for Knowledge Organization) konferencián vett részt Krakkóban. Az ünnepi konferencia címe jól tükrözi a történeti összegzés, de a jövőre tekintés szándékát is: Knowledge Organization in the 21st Century: Between Historical Patterns and Future Prospects

A nemzetközi konferencia az alapításának 650. évfordulóját ünneplő Jagelló Egyetemen került megrendezésre. A rendezők a 650 évforduló eseményei sorában kitüntetett szerepet szántak a jelentős nemzetközi eseménynek, hisz a megnyitók között köszönthettük az egyetem rektorát, a város polgármesterét, de talán a legnagyobb tisztelet az alapító Ingetraut Dahlberget övezte, aki nemcsak részt vett a konferencián, hanem két előadást is tartott és fáradhatatlanul követte a rendezvény minden eseményét.

Ingetraut Dahlberg az ISKO alapítója

Az első napon lévő plenáris előadások sorában a könyvtártudomány és osztályozás nagy alakjait üdvözölhettük, mint Birger Hjørland, Michael K. Buckland, Dagobert Soergel, Bruno Jacobfeuerborn és az ISKO Krakkóban leköszönő elnöke, H. Peter Ohly. Barátné Hajdu Ágnes a második napon mutatta be előadását Hungarians in the History of the UDC címmel.

Az ISKO Tudományos Tanácsadó Testületének jelenlévő tagjai:
Maria Teresa Biagetti, Rosa San Segundo, Birger Hjorland,
Barátné Hajdu Ágnes, Rebecca Green

A konferencián az előadások mellett sor került az új vezetőség megválasztására. Az ISKO új elnöke Joseph T. Tennis (USA), alelnöke Stella Dextre Clarke (UK) lett. A konferencia további hozadéka egy esetleges új ERASMUS szerződés a Jagelló Egyetem megfelelő tanszékével.

Nincsenek megjegyzések: